Wyjazd uczniów do Włoch 2015/2016

 

W związku z realizacją projektu

” Pierwszy krok do własnej firmy – staż dla handlowców i kucharzy” 

zapraszamy rodziców/opiekunów i uczniów zakwalifikowanych na wyjazd do Włoch na zebranie informacyjne w dniu 31marca 2016

( czwartek) o godz.16:30 w sali 301.

W czasie zebrania zostaną podpisane dokumenty uprawniające do wyjazdu.

 

Obecność obowiązkowa!!!

 

Wyniki rekrutacji

Po zapoznaniu się z dokumentacją rekrutacji do projektu PO WER :

„ Pierwszy krok do własnej firmy – staż dla handlowców i kucharzy”

Komisja Rekrutacyjna ustaliła listę uczniów zakwalifikowanych do projektu i listę rezerwową.

 

Lista uczestników:

  1.     Markiel Artur
  2.     Kowalska Klaudia
  3.     Kaputa Paweł
  4.     Zielonka Karolina
  5.     Kopeć Marta
  6.     Kusztal Sylwia
  7.     Olczak Agnieszka
  8.     Garsztka Monika
  9.     Stanek Jakub
  10.   Chwastow Angelika
  11.   Tomczyk Kinga
  12.   Grzomba Natalia
  13.   Łyczko Natalia
  14.   Struś Nikola
  15.   Pleskacz Karolina
  16.   Fiust Agnieszka

 

Lista rezerwowa :

  1.     Kacyrz Iwona
  2.     Spas Weronika

Staż we Włoszech dla uczniów Zespołu Szkół w Sosnowcu ZDZ w Katowicach


16 osobowa grupa uczniów Zespołu Szkół w Sosnowcu ZDZ w Katowicach, która przeszła pomyślnie selekcję rekrutacji i przygotowania wyjechała na staż w ramach projektu „Pierwszy krok do własnej firmy – staż dla handlowców i kucharzy", który uzyskał dofinansowanie z Programu PO WER ( Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój).  Są to kolejni uczniowie Zespołu Szkół, którzy biorą udział w międzynarodowych projektach. W dniach od 6 do 19 kwietnia przebywają na stażu zawodowym we włoskiej miejscowości Lecce, gdzie  uczestniczą w zajęciach zawodowych u pracodawców – w restauracjach „ l’Obelisco” i „Alex Ristorante” oraz księgarni „Citta del Sole”. Zarówno program zajęć zawodowych jak i kulturowych został przygotowany przez naszego partnera IRIS – Istituto di Ricerca Internazionale e per lo Sviluppo.  Celem wyjazdu na staż jest udział w zajęciach zawodowych, które  obejmują zagadnienia związane z przygotowywaniem potraw kuchni włoskiej oraz technik prowadzenia sprzedaży. Czas wolny wypełniają wycieczki między innymi do Otranto, Porto Cesareo i Alberobello. Uczniowie przed wyjazdem uczestniczyli w zajęciach z języka angielskiego i włoskiego oraz brali udział w spotkaniach z psychologiem przygotowujące ich do stażu i obcowania z inną kulturą. Udział w projekcie jest całkowicie nieodpłatny dla uczniów i przynosi wiele korzyści:
- Zdobycie konkurencyjnej pozycji na europejskim i polskim rynku pracy
- Poznanie w praktyce europejskich standardów w swoim zawodzie
- Doskonalenie znajomości języków obcych
- Nauka działania w międzynarodowym zespole,
- Doskonalenie posługiwania się nowoczesnymi technologiami IT
- Kształtowanie przedsiębiorczego podejścia do prac 
- Poznanie kultury i obyczajów innych krajów europejskich, 
- Każdy z uczestników zdobędzie certyfikaty i dokument Europass Mobilność, uznawane przez pracodawców w Europie.

 

 

 

 

 

Pliki do pobrania