Wyjazd uczniów do Włoch 2015/2016
|
W związku z realizacją projektu
” Pierwszy krok do własnej firmy – staż dla handlowców i kucharzy”
zapraszamy rodziców/opiekunów i uczniów zakwalifikowanych na wyjazd do Włoch na zebranie informacyjne w dniu 31marca 2016
( czwartek) o godz.16:30 w sali 301.
W czasie zebrania zostaną podpisane dokumenty uprawniające do wyjazdu.
Obecność obowiązkowa!!!
Wyniki rekrutacji
Po zapoznaniu się z dokumentacją rekrutacji do projektu PO WER :
„ Pierwszy krok do własnej firmy – staż dla handlowców i kucharzy”
Komisja Rekrutacyjna ustaliła listę uczniów zakwalifikowanych do projektu i listę rezerwową.
Lista uczestników:
- Markiel Artur
- Kowalska Klaudia
- Kaputa Paweł
- Zielonka Karolina
- Kopeć Marta
- Kusztal Sylwia
- Olczak Agnieszka
- Garsztka Monika
- Stanek Jakub
- Chwastow Angelika
- Tomczyk Kinga
- Grzomba Natalia
- Łyczko Natalia
- Struś Nikola
- Pleskacz Karolina
- Fiust Agnieszka
Lista rezerwowa :
- Kacyrz Iwona
- Spas Weronika
Staż we Włoszech dla uczniów Zespołu Szkół w Sosnowcu ZDZ w Katowicach
16 osobowa grupa uczniów Zespołu Szkół w Sosnowcu ZDZ w Katowicach, która przeszła pomyślnie selekcję rekrutacji i przygotowania wyjechała na staż w ramach projektu „Pierwszy krok do własnej firmy – staż dla handlowców i kucharzy", który uzyskał dofinansowanie z Programu PO WER ( Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój). Są to kolejni uczniowie Zespołu Szkół, którzy biorą udział w międzynarodowych projektach. W dniach od 6 do 19 kwietnia przebywają na stażu zawodowym we włoskiej miejscowości Lecce, gdzie uczestniczą w zajęciach zawodowych u pracodawców – w restauracjach „ l’Obelisco” i „Alex Ristorante” oraz księgarni „Citta del Sole”. Zarówno program zajęć zawodowych jak i kulturowych został przygotowany przez naszego partnera IRIS – Istituto di Ricerca Internazionale e per lo Sviluppo. Celem wyjazdu na staż jest udział w zajęciach zawodowych, które obejmują zagadnienia związane z przygotowywaniem potraw kuchni włoskiej oraz technik prowadzenia sprzedaży. Czas wolny wypełniają wycieczki między innymi do Otranto, Porto Cesareo i Alberobello. Uczniowie przed wyjazdem uczestniczyli w zajęciach z języka angielskiego i włoskiego oraz brali udział w spotkaniach z psychologiem przygotowujące ich do stażu i obcowania z inną kulturą. Udział w projekcie jest całkowicie nieodpłatny dla uczniów i przynosi wiele korzyści:
- Zdobycie konkurencyjnej pozycji na europejskim i polskim rynku pracy
- Poznanie w praktyce europejskich standardów w swoim zawodzie
- Doskonalenie znajomości języków obcych
- Nauka działania w międzynarodowym zespole,
- Doskonalenie posługiwania się nowoczesnymi technologiami IT
- Kształtowanie przedsiębiorczego podejścia do prac
- Poznanie kultury i obyczajów innych krajów europejskich,
- Każdy z uczestników zdobędzie certyfikaty i dokument Europass Mobilność, uznawane przez pracodawców w Europie.
Pliki do pobrania
-
regulamin power 2016.doc
(format: doc; rozmiar: 158,50 KB)
-
biznes plan włochy kucharz.doc
(format: doc; rozmiar: 158,00 KB)
-
biznes plan włochy sprzedawca.doc
(format: doc; rozmiar: 185,00 KB)
-
poradnik 2015.pdf
(format: pdf; rozmiar: 713,08 KB)